Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka półfrancuskie z morelami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
mleko 2% 125 ml
drożdże 20 g
morele 6 szt
cukier 25 g
jajko 1 szt
masło 125 g
białko 1 szt
tłuszcz do formy 1 szt
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka półfrancuskie z morelami

Z mąki, mleka, jaja, szczypty soli, 25 g masła, drożdży i cukru zrobić ciasto drożdżowe. Resztę masła rozetrzeć. Ciasto drożdżowe rozwałkować, ułożyć na nim masło, przykryć je wystającymi rogami ciasta i rozwałkować. Złożyć ciasto na 3 części, rozwałkować, ponownie złożyć, zawinąć w pergamin i włożyć na 20 minut do lodówki. Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Morele umyć, usunąć pestki. Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty o boku około 10 cm. Uformować z nich ciastka różnego kształtu. Na środku każdego ciastka położyć połówkę moreli, przykryć i odstawić na 15 minut. Gdy ciastka wyrosną, posmarować lekko ubitym białkiem. Blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ułożyć ciastka i piec 15- 20 minut w temperaturze 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 12.02.2013 16:05
lubie
Kasia36 05.02.2013 20:37
pyszne ciasteczka
Joanna23 30.01.2013 11:14
ciekawe
Noruas 13.01.2013 23:04
ciekawy przepis, jeszcze nie robiłam ciasta francuskiego, a muszę spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak