Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z warzywami
Na patelni usmażyć cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Warzywa myjemy a następnie marchew i seler obieramy.
Cebulę, paprykę, kroimy w drobną kostkę a marchew, seler ścieramy na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek, paprykę, startą marchew, seler i podsmażamy wszystko około 5 minut. Dodajemy na koniec pokrojony w kostkę ser feta, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Musi być dobrze przyprawione.
Następnie na każdy naleśnik nakładamy farsz ( jak kto lubi; ja daję 2 płaskie łyżki) i zawijamy. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.. Można dodać do zapiekania mozzarelli jak ktoś lubi ser pleśniowy typu Dor blu lub podobny i na koniec posypujemy startym parmezanem.