Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
zakwas żytni 50 g
Zaczyn: 240 g
mąka pszenna 520 g (typ 650)
siemię lniane 25 g
otręby pszenne 20 g
miód 2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
woda letnia 120 ml
woda letnia 300 ml
płatki owsiane górskie g
mąka żytnia 120 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb

Na dobę przed przygotowaniem zasadniczego ciasta na chleb sporządź zaczyn, mieszając aktywny zakwas żytni z mąką i letnią wodą w podanych proporcjach: 60g mąki i 60 ml wody, po 12 godzinach znowu 60g mąki i 60 ml wody. Dokładnie wymieszaj za każdym razem. Po drugim „karmieniu” zakwasu 50g odłóż do słoiczka i umieść w lodówce – przyda się do następnego wypieku – resztę odstaw w ciepłe miejsce (ok 22-25 stopni) i kiedy zauważysz, że urósł, po około 4 godzinach, możesz robić ciasto.

Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, wsyp płatki owsiane, siemię lniane i sól. W letniej wodzie rozpuść miód. Wlej do miski zaczyn oraz wodę i zagniataj przez kwadrans, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na pół godziny, aby odpoczęło, przykrywając uprzednio czystą ściereczką. Po tym czasie ponownie wyrób, umieść w wysypanej otrębami formie i natnij w kilku miejscach wilgotnym, ostrym nożem.
Kiedy ciasto podwoi objętość wstaw je do naparowanego, nagrzanego do 250 stopni piekarnika – po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez godzinę.

Po wyjęciu z piekarnika i formy zrób test na wypieczenie – postukaj w spód bochenka drewnianą łyżką. Jeśli usłyszysz głuchy odgłos – jest dobry, jeśli nie – umieść w piekarniku na jeszcze kilka minut i piecz od spodu. Studź na kratce pod ściereczką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zolzica 07.01.2013 10:04
ach, dzięki za uwagę. Z rozpędu napisałam o pszennym, bo myślałam już o mące pszennej która była później.
Habibi 06.01.2013 22:23
Zaczyn nastawiłam, ale... w składnikach jest zaczyn żytni, a w opisie pszenny... (???)
Habibi 06.01.2013 22:11
chlebek zawsze chętnie wypróbuję - idę zaczyn nastawić, bo mój stary, to już raczej się nie podniesie, mimo dokarmiania ;)
meg1984 06.01.2013 20:46
taki najlepszy
Vanilla
Vanilla 06.01.2013 20:38
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak