Przepis i sposób przygotowania na: Chleb
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, wsyp płatki owsiane, siemię lniane i sól. W letniej wodzie rozpuść miód. Wlej do miski zaczyn oraz wodę i zagniataj przez kwadrans, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na pół godziny, aby odpoczęło, przykrywając uprzednio czystą ściereczką. Po tym czasie ponownie wyrób, umieść w wysypanej otrębami formie i natnij w kilku miejscach wilgotnym, ostrym nożem.
Kiedy ciasto podwoi objętość wstaw je do naparowanego, nagrzanego do 250 stopni piekarnika – po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika i formy zrób test na wypieczenie – postukaj w spód bochenka drewnianą łyżką. Jeśli usłyszysz głuchy odgłos – jest dobry, jeśli nie – umieść w piekarniku na jeszcze kilka minut i piecz od spodu. Studź na kratce pod ściereczką.