Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Surówka wielowarzywna do obiadu

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew
1 kg
cebula
1 kg
ogórki
1 kg
pomidory
1 kg
ocet 10 %
2 szkl.
cukier
1 szkl.
woda
3,5 szkl.
sól
4 łyżeczki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
ziele angielskie
do smaku
Sklep Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
do smaku
czosnek
do smaku
Koperek suszony Prymat
do smaku
olej
do smaku
papryka
1 kg
kapusta włoska
1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka wielowarzywna do obiadu

Warzywa pokroić i wrzucić do dużej miski i dobrze wymieszać.
Ugotować zalewę z octu, cukru, wody soli.
Na dno każdego słoika wrzucić przyprawy wg gustu, i nałożyć warzyw.
Słoiki zalać gorącą zalewą, a na wierzch wlać odrobinę oleju i zakręcić.

Pasteryzować przez 20 min, licząc od zagotowania się wody.

Z wyżej wymienionych proporcji wyszło mi ok. 15 słoiczków tj. po dżemie. Jeśli ktoś życzy sobie łagodniejsze surówki, można zmniejszyć ilość octu w zalewie i też będzie smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 31.08.2013 20:02
musze zrobic na zime
Kuchareczka2 12.08.2013 21:35
ciekawy przepis
babeczka007 07.08.2013 21:48
Ciekawe ;)
AURELKA 24.04.2013 20:46
bardzo pyszna
parysek10 05.01.2013 16:55
też taką robię
gosia561 05.01.2013 16:19
mam takie skarby zawsze na zimę
gosia561 05.01.2013 16:19
mam takie skarby zawsze na zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak