Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajaderki piernikowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierniczki 1 szkl. pokruszone
piernik 2-3 szkl. pokruszony
migdały 100 g
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
czekolada mleczna 50 g
dżem dowolny
olej z pestek winogron 2-3 łyżki
kawa mocna
aromat rumowy
Biszkopty zmielone

Przepis i sposób przygotowania na: Bajaderki piernikowe

W malakserze zmielić migdały na mączkę, dodać utartą mleczną czekoladę (może być też gorzka), dodać cynamon, pokruszone pierniczki i piernik - miksować, aż masa się dobrze połączy.
Dodać nieco mocnej kawy oraz dżemu - miksować, aż całość osiągnie taką konsystencję, aby dały się formować kulki.
W trakcie miksowania dolewać olej i aromat.
Gęstość masy można regulować dodatkiem zmielonych biszkoptów.

Masę odstawić do lodówki na 2 godziny i z ochłodzonej uformować dowolnej wielkości kuleczki.
Obtaczać z zmielonych biszkoptach lub migdałach.

Gotowe bajaderki układać w papierowych papilotkach i włożyć do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 31.12.2012 20:11
...nie mogę dodać zdjęć... :|

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak