Przepis i sposób przygotowania na: " Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką "
Odstawiamy na ok. 30 minut.
Po tym czasie dwukrotnie płuczemy , a następnie gotujemy do miękkości ( ok. 20 - 30 minut ) w osolonej wodzie.
Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
Cebule kroimy w drobną kosteczkę.
Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy ugotowaną soczewicę.
Dorzucamy posiekaną natkę.
Doprawiamy solą i pieprzem i majerankiem.
Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła.
Napełniamy przygotowanym farszem.
Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem.
Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min.
Podajemy przyrumienione na masełku z cebulą.
Smacznego!