Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowo-orzechowe ciasteczka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

resztki owoców z sokowirówki 2 szklanki
mąka pszenna 250 g
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo-orzechowe ciasteczka

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia i orzechy mieszamy w jednej misce. W drugiej, większej misce mieszamy pozostałe składniki. Dodajemy do nich suche składniki z pierwszej miski i mieszamy starannie. Ciasto powinno mieć dość klejącą, ale zwartą konsystencję. Wiadomo,że w zależności od tego, jak dobrze nasza sokowirówka wyciska sok z owoców, tak mokre będą powstałe wytłoczyny. Jeśli więc ciasto jest zbyt rzadkie, by dało się z niego cokolwiek lepić, dodajemy do niego jeszcze odrobinkę mąki. Dłonie lekko smarujemy olejem i lepimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , lekko rozpłaszczając i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SYLKA 29.12.2012 21:16
ciekawe
BeataJ 29.12.2012 20:39
pomysł ciekawy, ale rzeczywiście czegoś w składnikach brakuje
Konczi 29.12.2012 19:56
tylko z podanych składników raczej tego się nie upiecze ;)
ewka1978 29.12.2012 19:16
pomysłowe
Konczi 29.12.2012 19:16
wyglądają smacznie, pewnie jeszcze lepiej smakują
Silver Teaspoon 29.12.2012 19:13
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak