Przepis i sposób przygotowania na: Makaron conchigliette z czerwoną fasolą Giancarlo Russo
Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera z przystawką do makaronu conchigliette. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy także pokrojoną w kostkę cebulę, a w międzyczasie 1 puszkę fasolki blenderujemy na puszystą masę i dodajemy do podsmażonych składników. Na koniec wlewamy pulpę pomidorową i dopełniamy składniki wodą (ok. 700 ml). Następnie dokładamy liście całe liście bazylii i solimy do smaku . Gotujemy na delikatnym ogniu przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Przygotowany makaron conchigliette gotujemy około 4 minuty (tak, aby był lekko twardy – bardziej niż al dente ). Odcedzamy i dodajemy do garnka z sosem. Ponownie gotujemy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną papryke ostrą ( w ilości wg uznania ) i wykładamy na talerze dekorując listkiem bazylii.