Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny makowiec zwijany
Kroki postępowania
-Odsączyć i zmielić 2- 3 razy przez maszynkę.
-Dodać cukier , miód, stopione masło, cukier waniliowy,aromat migdałowy, bakalie i wymieszać.
-Przed nałożeniem na ciasto dodać ubitą na sztywno pianę
-Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem , masło rozpuścić.
-Do miski przesiać mąkę , dodać rozpuszczone drożdże , resztę mleka /letnie/, utarte żółtka , sól, aromat waniliowy, skórkę i starannie wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
- Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /do podwojenia objętości ciasta/. -Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką.
- Podzielić na dwie równe części.
- Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta /na papierze do pieczenia/