Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rogaliki migdałowo - orkiszowe

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 100 g
mąka pszenna 180 g
migdały 100 g
cukier wanilinowy 4 łyżeczki
masło 200 g
cukier 50 g
czekolada 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki migdałowo - orkiszowe

Kroki postępowania

1
Zagnieść szybko ciasto z przesianej mąki, zimnego pokrojonego masła, cukru, cukru wanilinowego oraz mielonych migdałów.
Krok 1 - Kruche rogaliki migdałowo - orkiszowe foto
2
Uformować z ciasta rogaliki o grubości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni C przez 20-25 min. Upieczone rogaliki pozostawić do wystygnięcia. Najlepiej ich wcześniej nie dotykać, gdyż wyciągnięte prosto z pieca są bardzo kruche.
Krok 2 - Kruche rogaliki migdałowo - orkiszowe foto
3
Tabliczkę czekolady (najlepiej pół na pół mlecznej i gorzkiej) rozpuścić w kąpieli wodnej. Rogaliki zamaczać w czekoladzie do połowy i rozłożyć na kratce, bądź macie silikonowej.
Krok 3 - Kruche rogaliki migdałowo - orkiszowe foto
4
Smacznego!
Krok 4 - Kruche rogaliki migdałowo - orkiszowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 20.04.2013 08:19
podoba mi się pomysł na kształt i że do połowy są w czekoladzie :)
MAR3STA 17.01.2013 19:06
super ciasteczka
monika1968 06.01.2013 13:24
Super wyglądają
owca441 27.12.2012 13:35
rewelacyjne
miroslawa 27.12.2012 05:39
fajne, lubię takie
Beatris 26.12.2012 22:22
Następne bardzo smakowite ciasteczka.
babajaga1969 26.12.2012 19:42
muszą być super smaczne :))
kasiaw 26.12.2012 19:41
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak