Ucierane jabłkowo kokosowe z marcepanem

Ucierane jabłkowo kokosowe z marcepanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    200 gr
  • cukier

    0,5 szkl
  • mąka pszenna

    220 gr
  • żółtka

    8 szt
  • białka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • esencja waniliowa

    2 łyżeczki
  • cukier

    3 łyżki
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • marcepan

    100 gr
  • białka

    4 szt
  • kokos

    150 gr
  • cukier

    4 łyżki
  • margaryna

    50 gr
  • kremówka

    50 ml
  • cukier brązowy

    50 gr
  • DODATKOWO:

  • mleko

    5 łyżek
  • migdały płatki

    50 gr
  • masa

    kokosowa
  • jabłka

    1 obrane
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ucierane jabłkowo kokosowe z marcepanem
Ciasto ucierane; Margarynę utrzeć z cukrem do białości.Dodać esencje waniliową i dodając po jednym żółtku ciągle ucierać.Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę,wymieszać.Na koniec dodać ubite na sztywno 4 białka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć pierwszą część ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2 - Ucierane jabłkowo kokosowe z marcepanem
Masa jabłkowa Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać cukier,cynamon i wymieszać.
Krok 3 - Ucierane jabłkowo kokosowe z marcepanem
Masa kokosowa;ubić na sztywno 4 białka dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści.Na koniec dodać kokos i delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Ucierane jabłkowo kokosowe z marcepanem
Na ciasto rozłożyć masę kokosową następnie rozłożyć masę jabłkową.Na jabłkach rozłożyć pokrojony w kostkę marcepan.
Krok 5 - Ucierane jabłkowo kokosowe z marcepanem
Do drugiej części ciasta dodać 5 łyżek mleka wymieszać i za pomocą łyżki rozsmarować na jabłkach.
Polewa karmelowa do garnuszka włożyć margarynę,śmietanę,cukier.Całość zagotować i na wolnym ogniu gotować do zgęstnienia polewy około 5 min.Na zimne ciasto wylać letnią polewę i posypać płatkami migdałowymi.Blacha 39*24.Piec w 160 st około 50 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

08.03.2016 10:38
pyszne ciasto

Klausia

20.04.2014 13:29
wspaniałe ciasto :)

misiaczek-30

14.04.2014 07:59
miam miam uwielbiam ))))))))))))

as28

29.03.2014 20:40
fajne ciasto

Kuchenka

12.01.2014 20:54
przepiękne jest

Motorek

24.08.2013 09:28
smaczne ciasto

marines27

20.06.2013 16:20
Wspaniały przepis

alaaa

16.05.2013 22:32
Jestem bardzo ciekawa opinii,czy ciasto smakowało.

barbara11561

16.05.2013 02:10
Alaa,kiedyś skorzystam z Twojego przepisu,wygląda bardzo smacznie:)

alaaa

15.05.2013 20:28
tak ben-ka ,było pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat