Maślany drożdżowiec z aromatycznymi truskawkami i cynamonową kruszonką

Maślany drożdżowiec z aromatycznymi truskawkami i cynamonową kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Drożdżowe ciasto:

  • mąka pszenna

    600 g
  • masło

    200 g
  • cukier

    100 g
  • jogurt naturalny

    80 g
  • drożdże świeże

    60 g
  • mleko ciepłe

    100 ml
  • sól

    ⅓ łyżeczki
  • mrożone truskawki

    700 g
  • cukier

    150 g
  • sok z czerwonej porzeczki

    100 ml
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • gałka muszkatołowa cała

  • ziele angielskie całe

  • cynamon mielony

  • goździki

  • Kruszonka cynamonowa:

  • mąka pszenna

    250 g
  • cukier

    100 g
  • masło

    80 g
  • skórka otarta z pomarańczy

    1 łyżeczka
  • cynamon mielony

    ½ łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Maślany drożdżowiec z aromatycznymi truskawkami i cynamonową kruszonką
W szklanej misie umieścić ciepłe mleko. Dodać do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i sól. Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie po środku, a następnie dodać masło, jogurt naturalny, pozostały cukier i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Krok 2 - Maślany drożdżowiec z aromatycznymi truskawkami i cynamonową kruszonką
W rondlu umieścić sok z czerwonej porzeczki, truskawki, cukier, po 6 goździków i ziaren ziela angielskiego oraz łyżeczkę mielonego cynamonu. Na tarce zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Całość doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż płyn odparuje i odstawić na 2 godziny.
Krok 3 - Maślany drożdżowiec z aromatycznymi truskawkami i cynamonową kruszonką
Z truskawek wybrać goździki i ziarna ziela angielskiego. Do owoców dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Krok 4 - Maślany drożdżowiec z aromatycznymi truskawkami i cynamonową kruszonką
Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość około 1,5 - 2 cm. Rozłożyć na nim przygotowane nadzienie, a następnie brzegi ciasta zawinąć do środka, lekko sklejając.
Krok 5 - Maślany drożdżowiec z aromatycznymi truskawkami i cynamonową kruszonką
Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, przez 50 minut.
Krok 6 - Maślany drożdżowiec z aromatycznymi truskawkami i cynamonową kruszonką
Składniki na kruszonkę umieścić w jednym naczyniu. Połączyć, dokładnie 'rozcierając' w palcach.
Krok 7 - Maślany drożdżowiec z aromatycznymi truskawkami i cynamonową kruszonką
Przygotowaną kruszonkę rozsypać na wierzchu ciasta drożdżowego.
Krok 8 - Maślany drożdżowiec z aromatycznymi truskawkami i cynamonową kruszonką
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 40 minut. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

10.06.2017 13:17
smaczny deser

ben-ka

29.10.2016 19:31
Mnie też by smakowało:)

Grazyna0211

01.09.2015 20:38
smaczne ciasto

Malgorzata549

08.11.2013 10:47
wyględa świetnie

usmiech

12.09.2013 08:19
lubię drożdżowe ciasta

rjustysia

22.07.2013 17:52
Świetna odmiana drożdżowego ciasta :)

Małgorzata106

30.04.2013 17:16
super ciasto

treonina

14.02.2013 21:52
Jeśli smauje tak jak wygląda to musi być pyszne!

jozefinach

12.02.2013 10:43
Smakowite ciacho.

[email protected]

11.02.2013 11:11
zapowiada sie swietnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat