Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa ogórkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 85 dag
ogórek kiszony 90 dag
cebula 3 małe
ziemniaki 8 mniejszych
marchew 4 średnie
koperek pęczek
natka pietruszki do smaku
pietruszka 2 średnie
masło ok 10 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka pszenna 1,5 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżczka
ziele angielskie 4-5 sztuk
śmietana 18 proc do zupy
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: zupa ogórkowa

mięso- łopatkę myjemy i kroimy w kostkę, musimy ją posolić, dodać do niej paprykę, cebilę zaś obieramy i też kroimy. wraz z mięsem podsmażamy z ok 5 dag masła . Następnie garnek w którym jest zalewamy wodą. Zalewamy ok 2-2,5litra wody. Dodajemy ziele, liść.
Gdy mięso będzie miekkie dodajemy , obraną marchew, pietruszkę pokrojone w mniejsze słupki- kawałki gotując na średnim ogniu.
starte na tarce jarzynowej ogórki wraz z pozostałym masłem smażymy na małym ogniu przez 8-10 minut. Dodajemy do nich mąkę i mieszamy. Dodajemy do zupy mocno mieszając by zpobiec powstawaniu grudek. Gotujemy na malym ogniu. Do smietany wlewamy trochę zupy, mieszamy i wlewamy wszytsko z powrotem do naszej powstałej już zupy. Doprawiamy ją do smaku.Dodajemy koperek i natkę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 17.07.2013 09:29
jedna z moich ulubionych zup
Botwinka 04.01.2013 18:26
Moja córcia uwielbia ogórkową,ja zresztą też.Pyszna zupka.
IwonaKa 13.12.2012 13:59
moja ulubiona zupka,pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak