Przepis i sposób przygotowania na: Rozgrzewająca zupa gulaszowa z pulpecikami
Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.
Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Zalewamy gorącym bulionem.
Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.
Gotujemy ok. 15 - 20 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.
Pulpeciki:
Mielone mięso mieszamy z bułką tartą , solą i pieprzem
( możemy dodac cebulkę ).
Formujemy niewielkie pulpeciki.
Obtaczamy w mące.
Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę.
Gotujemy ok. 15 minut.
Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy.
Podajemy bardzo gorące!
Smacznego!