Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Barszcz czerwony postny

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda
2 litry
zakwas buraczany
400 mililitr
marchew
2 sztuka
pietruszka
1 sztuka
seler
1/2 sztuka
cebula
1 sztuka
por (biała część)
1/2 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuka
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 sztuka
Sklep Prymat
pieprz ziarnisty
5 sztuka
sól
do smaku
Sklep Prymat
grzyby suszone
5 sztuka
śliwki suszone
4 sztuka
czosnek
2 ząbek
sok z cytryny
do smaku
majeranek
1 łyżka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony postny

Wodę zagotować z dodatkiem suszonych śliwek, liścia, ziela, pieprzu i czosnku. Dodać obrane i pokrojone jarzyny. Cebulę zrumienić nad gazem. Gotować do miękkości. Kiedy jarzyny będą miękkie dolać zakwas i zmniejszyć gaz. Pogotować chwilę nie doprowadzając do wrzenia, aby barszcz nie stracił ładnego koloru. Jeśli barszcz jest mało kwaśny - dodać soku z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać z uszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 25.01.2016 11:20
Idealny na wigilię.
matesko 22.04.2013 12:24
apetycznie wygląda
RenataZ-et 19.01.2013 21:46
Piękny kolorek i te pyszne uszka ślicznie ułożone-mniam :)
cukiereczek 12.12.2012 10:22
pyszne
gosia56 12.12.2012 09:58
super
gosia1988 12.12.2012 09:21
świątecznie się zrobiło :)
Beata61 12.12.2012 09:02
jak świątecznie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak