Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowe ptysie
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. W sumie wyjdą dwie blachy, ale piecz je po kolei.
2. Aby przygotować ciasto na ptysie w rondelku wymieszaj 125 ml mleka z wodą, masłem, solą i cukrem pudrem.
3. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż doprowadzisz masę do wrzenia.
4. Po zagotowaniu natychmiast zdejmij z ognia i wsyp mąkę i zamieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie miękkie.
5. Ponownie połóż rondel na kuchence i podgrzewaj na średnim ogniu jeszcze przez minutę ciągle mieszając.
6. Przełóż masę do miski i wbijaj kolejno po jednym jajku. Nie przestawaj mieszać drewnianą łyżą.
7. Teraz dodaj pieprz kajeński, gałkę muszkatołową i ¾ sera.
8. Kiedy masą będzie dobrze połączona, gładka i błyszcząca, przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm i zacznij wyciskać ptysie na blasze do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić około 3 cm pomiędzy każdym ptysiem, gdyż ciasto sporo urośnie.
9. Teraz wymieszaj żółtko z 1 łyżka mleka i posmaruj tym mixem ptysie.
10. Posyp ptysie serem.
11. Piecz 20 minut, aż ptysie będą suche i chrupkie na zewnątrz oraz miękkie w środku.
12. Upieczone ptysie odłóż na kratkę do ostudzenia.
Farsz:
1. Rozpuść masło na patelni, dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu. Pamiętaj, aby czasami przemieszać grzyby, aby nie przywarły do patelni. Smaż, aż większość wody z ich odparuje.
2. Dodaj drobno posiekane szalotki. Smaż kolejne 2 minuty.
3. Dodaj jogurt naturalny i smaż kolejne 5 minut.
4. Pieczarki dopraw posiekaną natką pietruszki, pieprzem i solą oraz dodaj ser i wszystko dokładnie wymieszaj.
Ptysie:
1. Napełnić ptysie możesz na dwa sposoby.
2. Przy użyciu noża wytnij mały otwór w dnie ptysia i napełnij go farszem.
3. Możesz również użyć rękawa cukierniczego z końcówką do faszerowania pączków.
4. Najlepiej od razu podawaj, ale równie dobrze smakują na zimno.