Przepis i sposób przygotowania na: Sernik, biała czekolada, orzechy i Oreo
2. Wyściełaj pierścienie papierem do pieczenia, tak aby kilkakrotnie zawinął się w środku.
3. W blenderze zmiksuj ciasteczka, orzechy i stopione masło.
4. Rozłóż masę z ciastek równomiernie w pierścieniach i lekko dociśnij. U mnie najlepiej sprawdza się tu koniec grubej łyżki.
5. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
6. W misce od miksera ubij ser trzykrotnie zmielony, 80 g drobnego cukru i ekstrakt waniliowy.
7. Dodawaj po jednym jaku.
8. Dodaj lekko przestudzoną białą czekoladę.
9. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak by nie było grudek.
10. Przelej równomiernie masę serową do pierścieni.
11. Piecz 30 minut. Sernik nie powinien być brązowy. Może lekko się chybotać. Nie obawiaj się gdyż sernik stężeje w lodówce.
12. Przestudź serniczki, około 15 minut.
13. W rondelku o grubym spodzie rozpuść dżem. Rozłóż go na górę serniczków.
14. Lekko przestudź i następnie włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin.
15. W rondelku rozpuść 50 g cukru z 1 łyżeczką wody. Nie mieszaj! Co najwyżej lekko poruszaj rondelkiem, tak aby powstał bardzo jasny karmel.
16. Zdejmij rondelek z gazu i wsyp orzechy, tak aby dokładnie pokryć je karmelem.
17. Przełóż orzechy najlepiej na silikonową matę albo papier do pieczenia i pozwól, aby lekko się przestudziły.
18. Kiedy orzechy są już zimne, pokrój je na drobne kawałki.
19. Jeżeli używałeś obręczy to delikatnie wysuń serniczek i zdejmij papier do pieczenia. Ciastko może lekko przyczepić się do obręczy, więc w takim wypadku lekko przesuń cienkim nożem dookoła obręczy. Jeżeli piekłeś sernik w dużej formie, pokrój go na prostokąty. Wierzch sernika udekoruj kawałkami karmelizowanego orzecha.
Smacznego!