Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowe pierogi

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1 szkl
mleko 1/2 szkl
sól 1 szczypta
sól do gotowania 2 łyżeczki
jagody 3 mrożone
twaróg 1/2 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowe pierogi

Do misy robota wsypać szklankę mąki, dodać szczyptę soli i wlać 1/2 szklanki wrzącego mleka. Ciasto wyrobić ręcznie lub mechanicznie hakiem robota ok. 5 minut. Ciasto wyciągnąć, ułożyć na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkować dosyć cienko.
Za pomocą szklanki wyduszać koła. Na każdy kawałek nałożyć farsz z jagód wymieszanych z twarogiem, pierogi zlepić dokładnie. Ulepione pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz, przed podaniem posypać jagodami, zrobić kleksy ze śmietany, udekorować miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta_P-S 06.12.2012 19:20
W tym roku zaopatrzyłam się w sporą ilość jagód, wszystko zamroziła, teraz są jak znalazł:)
Mysiunia 06.12.2012 08:21
istna rozkosz! Zjadłabym cały talerz w 2 minuty! :)
Henryka2 05.12.2012 21:21
Nie masz litości, zima szaleje a tu zapach lata. Bardzo apetyczne pierożki.
Ola1984 05.12.2012 18:29
Super, miałam niedawno robić, dzięki za przypomnienie :)
Marta1986 05.12.2012 17:54
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak