Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka jabłkowo-miodowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
drożdże suche 2 łyżeczki
miód prawdziwy 1/3 szklanki
olej 1/3 szklanki
jajko 3 szt.
sól 1 łyżeczka
woda 1/2 (ciepła)
jabłka 2 nieduże

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka jabłkowo-miodowa

Kroki postępowania

1
W szklance,drożdże połączyć z wodą o temp.około 40 C,dodać 1 łyżeczkę miodu.Wymieszać i odstawić na 5 minut.
Zawartość szklanki wlać do miski,wlać olej a następnie pozostały miód (wtedy łatwo się zsunie ze szklanki),wbić 2 jajka i dokładnie zmiksować.
Dodać mąkę i sól.
Krok 1 - Chałka jabłkowo-miodowa foto
2
Ciasto dokładnie wyrobić,około 10 minut, na gładką i elastyczną masę.
Ciasto przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.Powinno swoją objętość zwiększyć ,prawie dwukrotnie.
Krok 2 - Chałka jabłkowo-miodowa foto
3
Podsypując mąką ,ciasto ugnieść na płaski placek.Na jego połowę,ułożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka.Przykryć drugą połową,boki zagnieść i uformować w okrągły chlebek.Podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich,uformować na wałki długości około 30 cm.Z wałków ciasta ułożyć plecionkę jak na 3 zdjęciu a następnie,wałek spodni nałożyć na wierzch następnego wałka.Następnie boki ciasta,delikatnie uformować w miarę okrągłą chałkę.Przykryć folią lub ściereczką i znowu pozostawić do wyrośnięcia na około 3o minut.
Krok 3 - Chałka jabłkowo-miodowa foto
4
Wierzch chałki posmarować rozbełtanym jajkiem.Chałkę położyć na papierze do pieczenia,włożyć na blachę do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika o temp.180 C i piec 30-35 minut.Po upieczeniu ,odstawić do wystygnięcia.
Krok 4 - Chałka jabłkowo-miodowa foto
5
Chałkę pokroić na kromki.Niekoniecznie podawać jako deser,również smaczna jest posmarowana np.miodem i podana ,na śniadanie ew. kolację.
Krok 5 - Chałka jabłkowo-miodowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 03.02.2016 21:08
Zjadłabym taką chałkę
Ola1young 13.01.2014 19:22
pyszna,zjadłabym kawałek ;)
Alex_M 13.12.2013 10:05
wspaniała chałka :)
Grazyna0211 12.09.2013 13:15
pyszna i taka rumiana super
adelajda 24.08.2013 20:13
chałka nadziewana jabłkami super !
Grażyna13 24.07.2013 21:05
Pycha, moje smaki :)
fotoviderek 09.06.2013 09:56
Rewelacyjna chałka :)
ben-ka 31.03.2013 17:56
świetny przepis i drożdżówka też:)
Zosia1 22.03.2013 08:38
super przepis
m1monika 01.03.2013 09:06
to coś dla mojego mężulka :-)
Motorek 06.02.2013 08:56
extra przepis
Natalia/tubisiek 30.01.2013 18:08
świetna! z chęcią bym spróbowała :)
mirosława4 28.01.2013 19:20
rewelacja
barbara11561 13.01.2013 15:32
przepyszna
magdziorka6 13.01.2013 13:05
pyszna na śniadanko w sam raz do kakałka
Seba 12.01.2013 11:07
extra
Grażyna13 30.12.2012 12:45
Wspaniała:)
olkaaa 25.12.2012 11:37
bardzo fajne
MAR3STA 25.12.2012 10:52
bardzo apetyczna
romanrafal
romanrafal 11.12.2012 16:40
świetna
caralajna 08.12.2012 08:01
uwielbiam chałkę
reniatka 07.12.2012 11:37
cudo
ziutula
ziutula 06.12.2012 23:56
nabrałam ochoty, do tego masło i gorące kakao..
Ada-Gaba 06.12.2012 07:33
wspaniały przepis
Łukasz15 05.12.2012 18:51
pysznoś♥ci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak