Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka gotowane w winie korzennym z musem śmietankowym

5.0
(51)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłko 2 szt
Wywar:
cukier 4 łyżki
woda 200 ml
cynamon 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 1 łyżeczka
sok pomarańczowy 2-3 łyżki
Krem:
serek mascarpone 125 g
śmietana 30% 75 g
cukier puder 25 g
wywar korzenny 1/3 szklanki
cukier 4-6 łyżek
esencja waniliowa 2 łyżeczki
śmietana 30% 3 łyżki
---PAJĘCZYNKA---
cukier 140 g
ocet 0,5 łyżeczki
woda 40 ml
Dodatki:
orzechy włoskie 4-5 szt
cynamon
wino białe 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka gotowane w winie korzennym z musem śmietankowym

Kroki postępowania

1
Do rondelka włożyć cukier, zalać wodą i dodać ocet. Gotować aż karmel się delikatnie zarumieni. Zdjąć z ognia, gdy troszkę zacznie robić się gęściejszy zamoczyć łyżkę i cienką nitką rysować "pajęczynkę" na rozłożonym kawałku papieru do pieczenia. Gdy karmel wystygnie, można go znowu podgrzać. Odłożyć ozdoby w suche i chłodne miejsce. Karmel jest bardzo hydroskopijny i w wilgotnym miejscu szybko się rozpuści - dlatego może leżeć maksymalnie do ok 45 min.
Krok 1 - Jabłka gotowane w winie korzennym z musem śmietankowym foto
2
Jabłka (muszą być twarde) wydrążyć. Można to zrobić za pomocą specjalnego narzędzia lub zwykłą obieraczką do ziemniaków (warzyw). Obrać. Do garnka wlać wodę, wino białe półsłodkie, sok ze świeżej pomarańczy, cukier i przyprawy. Zagotować. Włożyć jabłka i gotować ok 10-13 min (zależnie od twardości). Należy uważać by nie pękły, dlatego warto doglądać odpowiedniego momentu. Delikatnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 2 - Jabłka gotowane w winie korzennym z musem śmietankowym foto
3
W międzyczasie przygotować krem. Śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem. Dodawać po trochu serek mascarpone, cały czas ubijając. Można także dodać 1 łyżeczkę rumu. Krem nałożyć do szprycy i odstawić na chwilę do lodówki.
Krok 3 - Jabłka gotowane w winie korzennym z musem śmietankowym foto
4
Wywar pozostały od jabłek zagotować z cukrem i esencją waniliową. Odparować ok połowę płynu, gdy zacznie robić się gęściejszy dodać śmietankę i jeszcze chwilę gotować.
Krok 4 - Jabłka gotowane w winie korzennym z musem śmietankowym foto
5
Orzech włoskie rozdrobnij. Wyjmij mus śmietankowy z lodówki. Na talerzu wylej porcję sosu waniliowo - karmelowego. Ułóż na nim jabłko. Szprycą nadziej jabłko musem śmietankowym. Udekoruj całość orzechami włoskimi, cynamonem oraz karmelową pajęczynką.
Krok 5 - Jabłka gotowane w winie korzennym z musem śmietankowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 11.05.2016 00:27
chcieć mieć u siebie-tego chcę więcej:)
Suonatar 05.11.2015 22:25
Świetny przepis :)
agaK. 12.08.2015 18:14
Świetne, ta pajęczynka jest fajna i bardzo wykwintnie wygląda.
bertpvd 07.07.2015 10:24
wygląda wspaniale ! :)
odjechana 23.06.2015 12:19
Wygląda zjawiskowo :)
Stenka 31.05.2015 13:12
chętnie bym zjadła
ben-ka 20.05.2015 11:58
Wygląda apetycznie.
Wiktoria29 16.11.2014 20:29
wygląda rewelacyjnie
IZABELA29 21.09.2014 11:00
pysznie podane
as28 05.09.2014 11:08
jabłuszko rewelacja
as28 28.07.2014 20:56
bardzo fajny deser ,
Edith85 06.06.2014 08:05
wspaniałości :)
pestka 28.04.2014 09:23
świetna propozycja deseru
Joannasz3190 21.04.2014 19:23
Ciekawy pomysł :)
Katarzyna59 12.04.2014 13:57
znakomite jabłuszka
jasiek 09.04.2014 17:46
piękny smakołyk
marcia7 05.04.2014 18:44
pięknie podane
Margaretkaw 04.04.2014 15:24
Zachwycające :)
Melania 04.04.2014 15:21
Wspaniale wyglądają :)
gosia561 31.03.2014 23:27
profesjonalne podanie
dorotka0000025 31.03.2014 11:11
wyglada super
cukiereczek 30.03.2014 17:59
wspinały deser
Grazyna0211 29.03.2014 20:26
super jabłuszka
Wacław 28.03.2014 17:55
ładnie pokazany przepis :-)
olkaaa 26.03.2014 19:59
świetny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak