Ryż pomidorowy z kukurydzą i serem

Ryż pomidorowy z kukurydzą i serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • puszka 400g kukurydzy konserowowej

    1
  • łyżki sosu czosnkowego chili

    2-3
  • łyżki koncentratu pomidorowego 30%

    3-4
  • szkl. startego sera Mozarella

    1
  • sól

    do smaku:
  • dkg wędzonego boczku albo kiełbasy

    10
  • ryż długoziarnisty

    1 szkl. (ugotowany na sypko)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę obrać, posiekać. Wędzonkę pokroić w małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać wędzonkę, zrumienić, dodać cebulę, smażyć aż się zeszklić. Dodać ryż i smażyć mieszając 2-3 minuty. Następnie skropić całość sosem chili i dodać koncentrat, wymieszać, podlać ok. 3/4 szkl. wody, dusić 5 min.. Na koniec dodać kukurydzę (troszkę zostawić do przybrania), doprawić ew. solą, wymieszać. Wykładać porcje na talerz, posypać resztą kukurydzy i startym serem, który od ciepła ryżu ładnie się roztopi. Można nałożyć ładne porcje ugniatając gotowy ryż w filiżance posmarowanej od wewnątrz masłem a następnie przykładając filiżankę wierzchem do powierzchni talerza. Gdy lekko ją podniesiemy ryż powinien się sam wysunąć.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

22.12.2011 11:50
Bardzo fajnie wygląda :)

Agnik

05.05.2011 20:51
pysznie

wojtek10_89

30.07.2010 14:12
musze wypróbować, wygląda bardzo zachęcająco

wojtek10_89

30.07.2010 14:12
musze wypróbować, wygląda bardzo zachęcająco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat