Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana grzanka z żółtkami i serem
Kroki postępowania
Na jedną porcję. Użyłam razowego chleba z własnego wypieku. Ukroiłam grubszą kromkę (około 2 cm) i łyżką wydrążyłam trochę środka.
W powstałe zagłębienia wbiłam 2 żółtka (lepiej jak są w całości (niepęknięte), bo wtedy nie przeciekną przez chleb).
Żółtka posolić i popieprzyć, a dookoła ułożyć ser mozzarella i posypać ziołami (prowansalskie lub do pizzy).
Na mozzarelli można poprzestać i zapiec około 7-10 minut w temperaturze 170-180 stopni. Ser ma się stopić, ale żółtka nie powinny się ściąć.
Można dodatkowo dodać żółtego sera jak ktoś lubi :)
Po przekrojeniu gdy żółtka wyleją się na talerz można ich używać jako sosu do chleba. Podawać z keczupem i/lub musztardą. Można ozdobić zieleniną. Smacznego!