Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 300 ml
cukier 30 dag
marchew 60 dag
skórka z pomarańcza 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1,5 opakowania
cynamon 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2/3 łyżeczki
mąka 60 dag
jajko 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Kroki postępowania

1
W czystej misce ubijamy jajka ze szczyptą soli . Dodajemy cukier i olej. Bo wymieszaniu składników dodajemy obraną, opłukaną, startą na najmniejszych oczkach marchew, a takze gałkę muszkatałową, cynamon oraz kandyzowana skórka pomarańczowa ( tutaj link jak ją zrobić - http://www.doradcasmaku.pl/przepis/258797/kandyzowana-skorka-pomaranczowa.html). . Dodać mąkę , proszek do pieczenia. Za pomocą miksera miksujemy na najmniejzszych obrotach w celu uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem pieczeniowym blaszkę o wymiarach 24/25 cm.
Krok 1 - Ciasto marchewkowe foto
2
Dokładnie za pomoca np łyżki rosmarowujemy ciasto dokłądnie aby było równe.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe foto
3
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temp 180 stopni przez ok 30 minut, najlepiej sprawdzić np wykałaczką czy ciasto jest gotowe.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 20.06.2013 21:48
muszę spróbować zrobić
TEtalicha 29.11.2012 21:00
dodaje też bakalie, tym razem akurat nie dodałam:)
Monika-twin 29.11.2012 09:35
jak ja lubie ciasta marchewkowe.pasuja bakalie do srodka tez
miszelka 29.11.2012 09:06
bardzo lubię wszystko, co marchewkowe :)
ilka_86 28.11.2012 21:42
pyszny wypiek, jadłam:)
jasiek 28.11.2012 20:09
muszę spróbować zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak