Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijak z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
jajko 7 sztuk
mleko 2 szklanki
drożdże 10 dag
cukier drobny 3 szklanki
masło roślinne 100 g
cukier wanilinowy 2 opakowania
olej roślinny
galaretki pomarańczowe 2 opakowania
jabłko kwaśne 1,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijak z jabłkami

Mleko podgrzewamy. Dodajemy rozkruszone drożdże, 3 łyżki mąki i cukru. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodajemy szklankę cukru, pozostałą mąkę, roztopione masło i 6jaj. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do podwojenia swojej objętości w ciepłe miejsce.
W tym czasie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce jabłka. Smażymy je z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Smażymy do czasu aż z jabłek utworzy się niemalże jednolita masa. Następnie dodajemy 2 galaretki pomarańczowe. Chwilkę jeszcze smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, następnie smarujemy masą jabłkową i zwijamy. Jajko roztrzepujemy i smarujemy wierzch zawijaka.
Blachę smarujemy olejem i wyścielamy pergaminem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 50 do 60 minut.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miszelka 03.12.2012 17:17
fajny przepis
Betka 02.12.2012 14:39
mniam
justys759 29.11.2012 17:08
pycha!
fijolek91 26.11.2012 16:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak