Przepis i sposób przygotowania na: Trójkolorowy makaron fusilli w sosie z sera gorgonzola z rukolą Giancarlo Russo
Semolinę dzielimy na trzy części (200 g na ciasto białe, 100 g na ciasto zielone, 100 g na ciasto czerwone). Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli, wyrabiamy. Do ciasta czerwonego dajemy tylko 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli, wyrabiamy. Do ciasta zielonego dajemy 1 żółtko i pokrojone w paski liście szpinaku (uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na ok.1 minutę, odcedzamy i studzimy), 10 g soli. Produkujemy trójkolorowy makaron używając miksera z przystawką do makaronu fusilli. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gorgonzolę i czekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Dolewamy likier, flambirujemy, a następnie dodajemy śmietanę (uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia ) i gotujemy do czasu uzyskania kremowej konsystencji. Przygotowany makaron fusilli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do sosu. Mieszamy całość, dodajemy starty parmezan i wykładamy na talerze dekorując listkami rukoli.