Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurawinowe jabłuszka

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 450 g
cukier 4 łyżka
woda 100 ml
konfitura żurawinowa 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurawinowe jabłuszka

450 g jabłek ( po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego )
4 łyżki konfitury z żurawiny
6 łyżek cukru
100 ml wody

Żurawinowe jabłuszka - PRZYGOTOWANIE:

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię przełożyć starte jabłka, wlać wodę i dusić 10 minut. Następnie dodać cukier i dusić kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodać żurawinę i nadal dusić 10 minut. Gotową konfiturą napełnić małe słoiczki ( u mnie wyszły 3 ) i szczelnie zakręcić zakrętkami. Słoiczki można zapasteryzować jeżeli chcemy je dłużej przechowywać. Konfitura dobrze smakuje do ciast lub racuchów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 27.07.2013 07:46
Super!!!!!
Magula 25.11.2012 12:51
smaczne
Iwka 25.11.2012 12:41
pycha
pajbek 25.11.2012 11:55
Pyszne jabłuszka z nutką żurawiny :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak