Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z warzyw i kiełbasy

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
dynia 25-30 dag
papryka 2 szt
pomidory 1/2 kg
kiełbasa cienka 1/2 kg
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
olej 2-3 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz do smaku
cukinia 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z warzyw i kiełbasy

Kroki postępowania

1
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, usunąć skórkę, pokroić na kawałki. Cukinię i bakłażan umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pozostawić na 25-30 minut. Gdy puszczą sok przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć w papierowym ręczniku.
Krok 1 - Leczo z warzyw i kiełbasy foto
2
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę, umytą, oczyszczoną z nasion paprykę. Następnie dodać cukinię, dynię, bakłażan i pomidory, wlać 1/2 szkl wody, dusić pod przykryciem około 5 minut.
Krok 2 - Leczo z warzyw i kiełbasy foto
3
Na drugiej patelni podsmażyć oczyszczoną z osłonki i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Połączyć z warzywami, dodać koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości warzyw.
Krok 3 - Leczo z warzyw i kiełbasy foto
4
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, podawać z pieczywem.
Krok 4 - Leczo z warzyw i kiełbasy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 20.10.2013 17:12
jak dla mnie super! lubie takie dania!
ONY_za_kare 13.10.2013 12:36
super pomysł! :)
olkaaa 25.11.2012 20:11
bardzo lubię
Cukiereczek13 25.11.2012 00:44
wspomnienie lata takie leczo :)
Noruas 25.11.2012 00:29
Leczo to świetny pomysł na tą porę roku, świetnie wygląda, smakuje jeszcze lepiej. A im więcej pomysłów tym ciekawiej :) Twój sobie dodaje, zapraszam do siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak