Brzoskwinie po francusku

Brzoskwinie po francusku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brzoskwiń

    6 szt.
  • migdałów

    20 dag
  • wanilii

    1/2 laski
  • mleka

    400 ml
  • jajek

    4 szt.
  • cukru

    20 dag
  • mąki ziemniaczanej

    2 łyżki
  • budyniu waniliowego

    2 łyzki
  • likieru wiśniowego

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Świeże brzoskwinie umyć, osuszyć, przekrajać na połówki i wyjąć pestki. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Od mleka odlać ¼ szklanki i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować, dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy, a następnie gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy przygotowana masa ostygnie dodać utarte wcześniej żółtka, pokruszone migdały, startą wanilię i wszystko dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać.

Połówki brzoskwiń ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać likierem wiśniowym i równomiernie rozłożyć przygotowany krem. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać około 15 minut. Podawać ciepłe.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka_86

12.12.2011 19:46
muszą być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat