Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cebularze

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 4 duże
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz świeżo mielony
Ciasto:
mąka 400 g
mleko 1 szkl
olej 40 ml
drożdże 20 g
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: cebularze

Z ciepłego mleka, cukru i drożdży, przygotowałam rozczyn. Odstawiłam na 10 minut.
Rozczyn dodałam do pozostałych składników na ciasto. Wymieszałam na jednolitą masę i odstawiłam do wyrośnięcia.
Cebulę obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Podsmażyłam lekko na maśle i dodałam sól i świeżo zmielony pieprz.

Z ciasta drożdżowego formowałam kule, spłaszczałam je i kładłam na wysmarowanej tłuszczem formie. Wyszło mi 12 placków. Na to kładłam cebulę. Piekłam w 180 stopniach około 25-30 minut. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 29.11.2012 10:01
Oj dawno ni jadłam, ale bardzo lubię.
Mariposas 21.11.2012 22:57
fajny pomysł na kolację

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak