kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie

kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcze

    2 szt
  • woda

    około 1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • czekolada deserowa

    150-200 g
  • masło

    1 łyżka
  • wrzątek

    około 1 szklanki
  • POSYPKA

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomarańcze, najlepiej takie z grubszą skórką, umyłam, sparzyłam i obrałam. Ze skórki ścięłam trochę tą białą skórkę. Skórki pokroiłam w paski, zalałam szklanką wrzątku i gotowałam około 20 minut. Odcedziłam.
Wodę zagotowałam, wsypałam cukier i poczekałam aż się rozpuści. Dodałam skórki i zmniejszyłam ogień. Gotowałam do chwili aż skórki zrobiły się przezroczyste. W razie konieczności, można dolać wody. Wyjęłam je, osuszyłam i zostawiłam w chłodnym miejscu przez noc, aby obeschły.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam masło i wymieszałam.
Skórki moczyłam w czekoladzie i kładłam do zastygnięcia. Posypałam posypką.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jola1508

21.11.2012 22:12
ale apetyczne!!!

paula99926

21.11.2012 13:28
Habibi Cuisine, niestety u mnie się nie dało suszyć parę dni ;) zbyt dużo łakomczuchów w pobliżu ;)

Justyna28

21.11.2012 13:16
ciekawe:)

cukiereczek

21.11.2012 13:09
ciekawe

Habibi

21.11.2012 12:45
Uwielbiam takie skórki domowej produkcji :) Ja zazwyczaj suszę przez kilka dni, bo lubię lekko chrupiące, ale miękkie też są OK :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat