Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik holenderski

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
miód 0,5 szkl
czekolada gorzka 2 szt
jaja 2 szt
śmietanka kremowa 125 g
kawa rozpuszczalna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik holenderski

Jaja utrzeć z cukrem, miodem i przyprawą korzenną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą na tarce 1 tabliczką czekolady, połączyć z masą jajeczną. Przygotowane ciasto przełożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec ok. 50 minut w temp. 160-170 stopni. Drugą tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - w metalowej misce umieścić pokruszoną czekoladę w garnku z gotującą się wodą ze śmietanką kremową i łyżką kawy rozpuszczalnej. Piernik przekroić dwukrotnie i przełożyć powidłami śliwkowymi. Polać polewą i pozostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 10.12.2012 16:55
rewelacyjny
Poison1988 30.11.2012 11:09
idealny! Uwielbiam pierniki!
sara1 19.11.2012 09:03
ciekawy przepis na świetny piernik
monisia1977 19.11.2012 05:56
dobre
Ola1984 18.11.2012 21:35
chętnie bym spróbowała :)
caffee_tea 18.11.2012 21:31
niesamowite przepis
Lemon 18.11.2012 21:02
świetny
Juleczka20 18.11.2012 21:01
lubię pierniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak