Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z bita śmietaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 14 łyżek
cukier 12 łyżek
jajko 4 szt
sól
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
śmietana 30% 250 ml
cukier puder 2 łyżki
konfitury wiśniowe
jabłka 1 kg
galaretka truskawkowa 1 szt
fix do śmietany 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z bita śmietaną

Pieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka mieszamy z cukrem waniliowym . Białka ubijamy z odrobina soli ,dodając pomału cukier. Gdy białka ubite są na sztywno dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy i dodajemy żółtka . Mieszamy . Wlewamy do tortownicy pieczemy w 180 stopniach 40 min . Po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystygnięcia ,następnie przekrawamy na 3 blaty . Jabłka obieramy kroimy drobno smażymy chwilę w rondelku gdy robią się miękkie wsypujemy do nich galaretkę mieszamy aż się rozpuści. Ciepłą masę nakąłdamy na jeden blat biszkoptu.Nakrywamy drugim biszkoptem , odstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie kolejny biszkopt smarujemy konfiturą wiśniową . Nakrywamy biszkoptem . Śmietanę ubijamy z cukrem i fixem nakąłdamy na biszkopt. Na wierzch posypujemy poruszonymi ciastkami . Wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 16.11.2012 12:56
pycha:)
jasiek 16.11.2012 10:49
smakowite, mniam
Ola1984 16.11.2012 10:19
Oj zjadłabym kawałeczek. :)
KasiaK90 16.11.2012 10:12
pyszności
wyattearp 16.11.2012 10:11
SMACZNE
sara1 16.11.2012 10:09
pysznie wygląda
Justyna28 16.11.2012 10:09
apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak