Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowo-cynamonowa muffinka z polskimi jabłkami polana polewą z cukru trzcinowego

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka szt 2
sok ze świeżo wyciśniętej cytr łyżka 1
mąka pszenna szklanka 1 1/2
proszek do pieczenia łyżeczka 2
cukier trzcinowy szklanka 1/2
masło kostka 1/4
mleko szklanka 1/2
sok jabłkowy szklanka 1/2
jajko szt 1
cynamon łyżeczka 1
płatki migdałowe szklanka 1/3
masło kostka 1/10
jogurt naturalny łyżka 2
cukier trzcinowy szklanka 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowo-cynamonowa muffinka z polskimi jabłkami polana polewą z cukru trzcinowego

Kroki postępowania

1
1. Jabłka obieramy.
Krok 1 - Migdałowo-cynamonowa muffinka z polskimi jabłkami polana polewą z cukru trzcinowego foto
2
2. Jedno jabłko kroimy w kostkę, a drugie w cieniutkie plasterki.
Krok 2 - Migdałowo-cynamonowa muffinka z polskimi jabłkami polana polewą z cukru trzcinowego foto
3
3. Jabłko pokrojone w plasterki polewamy sokiem z cytryny.
Krok 3 - Migdałowo-cynamonowa muffinka z polskimi jabłkami polana polewą z cukru trzcinowego foto
4
4. Mieszamy w osobnej misce: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, płatki migdałowe. (składniki suche)
Krok 4 - Migdałowo-cynamonowa muffinka z polskimi jabłkami polana polewą z cukru trzcinowego foto
5
5. Dodajemy pokrojone jabłka i delikatnie mieszamy łyżką. Najlepiej drewnianą. (składniki suche)
Krok 5 - Migdałowo-cynamonowa muffinka z polskimi jabłkami polana polewą z cukru trzcinowego foto
6
6. Miksujemy w osobnej misce masło o temperaturze pokojowej, mleko, jajko. sok. (składniki mokre)
Krok 6 - Migdałowo-cynamonowa muffinka z polskimi jabłkami polana polewą z cukru trzcinowego foto
7
7. Mieszamy składniki mokre z suchymi.
Krok 7 - Migdałowo-cynamonowa muffinka z polskimi jabłkami polana polewą z cukru trzcinowego foto
8
8. Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Każda papilotkę wypełniamy ciastem do ok 2/3 jej wysokości.
Krok 8 - Migdałowo-cynamonowa muffinka z polskimi jabłkami polana polewą z cukru trzcinowego foto
9
9. Na każdej muffince kładziemy 2 plasterki jabłka, które wcześniej zamoczyliśmy w soku z cytryny.
Krok 9 - Migdałowo-cynamonowa muffinka z polskimi jabłkami polana polewą z cukru trzcinowego foto
10
10. Tak przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na ok 15-20 minut.
Krok 10 - Migdałowo-cynamonowa muffinka z polskimi jabłkami polana polewą z cukru trzcinowego foto
11
Jak muffinki będą już gotowe to wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż troszkę przestygną, aby osłodzić je ciepłym sosem z cukru trzcinowego.
Do garnka wsadzamy masło, cukier trzcinowy, jogurt i gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier nam się rozpuści.Następnie przez około 2 minuty sos gotujemy na dużym ogniu ciągle mieszając, aby sos nam się nie przypalił.
Krok 11 - Migdałowo-cynamonowa muffinka z polskimi jabłkami polana polewą z cukru trzcinowego foto
12
Jak sos jest już gotowy to go odstawiamy, aby troszkę ostygnął i możemy osłodzić każda muffinkę. Sos nada jej wyrazistości i delikatnego karmelowego smaku.
Krok 12 - Migdałowo-cynamonowa muffinka z polskimi jabłkami polana polewą z cukru trzcinowego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pycia9 19.11.2012 19:35
pycha
GOSIA18 17.11.2012 12:28
bardzo ładne i smaczne
miroslawa 17.11.2012 05:13
kapitalny, uwielbiam muffinki
eliza135 16.11.2012 21:10
ciekawe ismaczne
omm 16.11.2012 14:49
Jak oczarowal Was ten przepis to prosze zaglosujecie na niego bo zglosilam go do konkursu Swiat od Kuchni. MUFFINKUJMY RAZEM!!! Wystarczy klinkac tutaj: http://www.twojswiatodkuchni.pl/przepisy-kulinarne/przepis,1570.html Z gory DZIEKUJE!!!!
omm 16.11.2012 10:34
Dziekujeeeee! To zamieszczam dalej moje muffinkowe wariacje :-) Bedzie sie dzialo :-)))
Poison1988 16.11.2012 10:13
urokliwe te pyszności :)
wyattearp 16.11.2012 10:12
SMACZNE!!!!!
Aleksandra15 16.11.2012 10:03
Wspaniałe i do tego te cudowne zdjęcia!
Aga20 16.11.2012 09:32
Ładne zdjęcia;) ciekawy przepis i ładna branzoletka Pandory;)
-Natka- 16.11.2012 09:16
Mniam mniam! uwielbiam takie smaczki i jeszcze ten sos ... Rozmarzyłam się! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak