Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy tort
Ciasto piec w temp. 170st około 25min.
Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić.
Mus z dyni wymieszać z cukrem i płynną galaretką, odstawić do gęstnienia.
Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i przestudzić następnie ubić ze śmietaną, dosłodzić do smaku cukrem pudrem.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, dolny ponownie umieścić w tortownicy i posmarować całą masa dyniową na masę wyłożyć 3/4 bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem ciasta.
Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą bitej śmietany i zalać tężejącą dodatkową galaretką rozpuszczoną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ciasto odstawić do zastygnięcia, przed podaniem dowolnie ozdobić pozostałą śmietaną i dowolnymi ozdobami.