Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu

Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miniaturowe cukinie

    7 sztuk
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • por (biała i jasnozielona część)

    150 gram
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • papryczka chilli

    1/2 sztuki
  • pokruszone pistacje

    3 łyżki
  • przyprawy

  • kmin rzymski

    1/4 łyżeczki
  • kolendra

    1/4 łyżeczki
  • kardamon

    1 szczypta
  • goździki

    3 sztuki
  • cynamon

    1 szczypta
  • pieprz czarny grubo mielony

    1/4 łyżeczki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • Mieszanka:

    1/2 szklanki
  • ryż brązowy

    1/2 szklanki
  • ryż dziki

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu
Cukinie umyj, odetnij około 1 cm od góry gruby plaster i zachowaj. Wydrąż środki, a miąższ odłóż, bo nie będzie potrzebny, możesz wykorzystać go do innej potrawy.
Starannie wypłukany ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie.
Krok 2 - Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Rodzynki przelej wrzątkiem i odsącz na sitku.
Krok 3 - Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu
Przyprawy dokładnie rozdrobnij w moździerzu. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przyprawy i cały czas mieszając przesmaż je przez chwilę. Dodaj drobno pokrojonego pora, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż na średnim ogniu około 3-4 minut.
Krok 4 - Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu
Dodaj pokrojoną paprykę i papryczkę chilli, mieszając smaż, aż papryka lekko zmięknie. Następnie dodaj rodzynki, ryż, pokruszone pistacje i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.
Krok 5 - Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu
Farszem napełnij wydrążone mini cukinie i nakryj wcześniej ściętymi „czapeczkami”. Ustaw w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania, spryskaj oliwą i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 250°C, włącz funkcję grill i zapiekaj 3-5 minut.
Krok 6 - Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu
Miniaturowe cukinie z farszem z brązowego i dzikiego ryżu oraz papryki. Dzięki mieszance różnych przypraw nabierają lekko indyjskiego charakteru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anemon

11.02.2014 08:09
Bardzo Wam dziękuję.

Klausia

10.02.2014 11:31
pomysł i wykonanie pierwsza klasa :D

Alex_M

17.12.2013 10:04
wyglądają rewelacyjnie! :)

Granita

05.11.2013 08:42
baaardzo intrygujące

kuklik

01.09.2013 22:30
przepiękne i pewnie równie smaczne

junox

29.08.2013 22:23
mnie się też podoba to danie

misia53

07.06.2013 12:22
pomysłowo wykonane, zachwyciłam sie tym

Dorota59

10.05.2013 14:29
po prostu rewelacyjne

Grazyna0211

10.05.2013 09:45
bardzo dekoracyjne i smaczne danie

Magda60

05.05.2013 21:30
ladnie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat