Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowe marshmallows

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 2 szt
cukier drobny 2 szklanki
woda 1,5 szkl
syrop kukurydziany 2 łyżeczki
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4,5 łyżki
mąka ziemniaczana 1/3 szkl
cukier puder 1/3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: domowe marshmallows

Cukier puder i mąkę ziemniaczaną wymieszałam i około połowę wysypałam na foremkę.
W garnku wymieszałam cukier, syrop kukurydziany i 3/4 szklanki wody. Podgrzałam, aż cukier się rozpuścił. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotowałam około 10-15 minut. Gotująca się woda z cukrem powinna osiągnąć temperaturę 127 stopni.
Żelatynę zalałam 3/4 szkl. wody i zostawiłam do napęcznienia, około 5 minut. Potem rozpuściłam ją w kąpieli wodnej.
Białka ubiłam na sztywno.
Do garnuszka z rozpuszczonym cukrem dodałam pomału żelatynę i powoli wlałam to do ubitych białek. Ubijałam około 7 minut, do zgęstnienia.
Masę wylałam do foremki i posypałam cukrem pudrem z mąką ziemniaczaną.
Zostawiłam na całą noc w temperaturze pokojowej.
Potem wyjęłam z formy i pokroiłam na mniejsze kawałki.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.05.2013 12:05
zdjęcia do bani.!
Stenka 22.11.2012 07:55
ciekawy przepis
jola1508 06.11.2012 16:20
przepis nie z tej ziemi ;) ekstra!
Silver Teaspoon 06.11.2012 15:57
świetna sprawa
Simeo 06.11.2012 15:42
super
-Natka- 06.11.2012 15:38
ciekawa jestem czy smakują podobnie do tych pianek kupnych. Pomysł super :)
jasiek 06.11.2012 15:37
smakołyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak