Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z budyniem malinowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
masło 15 dag
cukier puder 10 dag
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
śmietana 1 łyżka
jabłka 1,5-2 kg
galaretki cytrynowe 2 szt
cukier do smaku
mleko 3 szkl
jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
mąka tortowa 2/3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
budyń malinowy 2 z cukrem

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z budyniem malinowym

Kroki postępowania

1
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać. Następnie wsypać cukier puder, cukier waniliowy, wlać śmietanę, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować, ułożyć w przygotowanej blaszce, włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni na jasno złoty kolor. Upieczone ciasto ostudzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 łyżki wody, rozgotować. Gorące, rozgotowane jabłka zmiksować, dodać galaretki i dokładnie wymieszać, dosłodzić. Ciepły mus jabłkowy wyłożyć na zimne ciasto, odłożyć do stężenia
Krok 1 - Jabłecznik z budyniem malinowym foto
2
Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Lekko przestudzony budyń wyłożyć na zimny mus z jabłek.
Krok 2 - Jabłecznik z budyniem malinowym foto
3
Na budyń ułożyć blat biszkoptu cynamonowego zrobionego według przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/256267/cynamonowy-biszkopt.html Odłożyć w chłodne miejsce, ozdobić według uznania.
Krok 3 - Jabłecznik z budyniem malinowym foto
4
Ciasto pokroić dokładnie schłodzone.
Krok 4 - Jabłecznik z budyniem malinowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 22.01.2017 10:16
wygląda pysznie
Alex_M 15.11.2013 11:08
fantastycznie wygląda :)
jerzy3 14.04.2013 15:46
moja córa powiedziałaby,że to świętokradztwo psuć jabłecznik budyniem,ale ja chętnie bym spróbował takiego połączenia
Iwusia 24.02.2013 21:47
uwielbiam takie ciasta
caralajna 08.11.2012 07:36
wyszedł bardzo profesjonalnie :)
Katarzyna54 06.11.2012 09:32
super
pajbek 06.11.2012 09:13
Wygląda efektownie a smakuje bosko.
bietka 06.11.2012 08:47
własnie zastanawiałam się skoro biszkopt cynamonowy, to gdzie jest cynamon? i widzę że zamiast 2 łyżeczki cukru waniliowego, powinno być 2 łyżeczki cukru cynamonowego :)
pistacja 06.11.2012 08:11
fajny przepis
Poison1988 06.11.2012 07:30
nie dość, że przepis już sam brzmi kusząco do tego wyglądem też przyciąga :)
monisia1977 06.11.2012 06:15
musi być pyszne
treonina 05.11.2012 23:18
wspaniałe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak