Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

USTECZKA Z JABŁKIEM

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 350 gram
drożdże świeże 10 gram
cukier 0,5 łyżki
sól 1 szczypta
margaryna 200 gram
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
jabłka wg. uznania
cukier puder 3 łyżki
kwaśna śmietana 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: USTECZKA Z JABŁKIEM

Jabłka kroimy w zależności od wielkości- 'ósemki' i 'szesnastki', jeśli są bardzo duże to kroimy jeszcze na połowę.

Mąkę przesiewamy, dorzucamy masło (margarynę), siekamy, dodajemy cukier roztarty z drożdżami, znów siekamy nożem, teraz dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto.

Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki (spokojnie wystarczą 2 godziny).

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. (mocno rośnie w czasie pieczenia), szklanką wykrawamy krążki, do środka wkładamy jabłuszko, i sklejamy podobnie jak pierogi (zostawiamy nie sklejony środek). Układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym (nie trzeba smarować dodatkowo tłuszczem!). Pieczemy na złoto, ok. 10-15 min w temperaturze 180 °C

Na koniec obficie posypujemy usteczka cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 26.10.2012 19:46
Do wypróbowania.
PaniMISIOWA 26.10.2012 19:39
piękne!
ilovebake 26.10.2012 18:15
musze zrobic koniecznie
justys759 26.10.2012 15:53
bardzo fajne te jabłkowe usteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak