Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka mała 2 szt.
opieńki 300 g
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
masło klarowane 2 łyżki
śmietana 30% 0,5 szkl.
ser pleśniowy turkusowy 50 g
cebula 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
natka pietruszki 1 garść
ciasto francuskie 275 g
tymianek 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
Do naczynia wlać dwie łyżki oliwy i łyżkę soku z cytryny.Wsypać tymianek,szczyptę soli morskiej i świeżo zmielony pieprz.Wymieszać,włożyć umyte i osuszone filety z kurczaka.Wstawić do lodówki na pół godziny.
Krok 1 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto
2
Opieńki umyć,przełożyć na sito.Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozpuścić dwie łyżki klarowanego masła,zeszklić cebulkę,dodać opieńki i smażyć do lekkiego zrumienienia.Pod koniec smażenia wlać śmietankę i pokruszyć ser pleśniowy.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Dusić na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
Krok 2 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto
3
Piersi wyjąć z marynaty,podsmażyć po dwie minuty z każdej strony.Wierzch powinien być zrumieniony,a środek jeszcze surowy.
Krok 3 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto
4
Filety przełożyć na deskę i pokroić w grubsze plastry.
Krok 4 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto
5
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry fileta.
Krok 5 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto
6
Na wierzch wyłożyć opieńki z sosem.Posypać pokrojoną natką pietruszki.
Krok 6 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto
7
Płatem ciasta francuskiego przykryć naczynie,obkleić nim brzegi,a resztę ciasta odciąć.Naciąć nożem w kilku miejscach.Żółtko wymieszać z odrobiną śmietanki,posmarować wierzch ciasta.
Krok 7 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto
8
Wstawić do piekarnika i piec w 180*C 25 minut,aż ciasto się zrumieni.
Krok 8 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrzej10 06.11.2012 20:09
dobre
eliza135 28.10.2012 20:55
fajne
medi 26.10.2012 20:56
super:)
Poison1988 26.10.2012 14:48
ojj musiała być na prawdę pyszna :)
Joannasz3190 26.10.2012 14:32
Smakowity przepis :)
Sylwia56
Sylwia56 26.10.2012 14:28
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak