Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik budyniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
margaryna 25 dag
jaja 2 szt
cukier 20 dag
jabłka 75 dag
sok z cytryny 1 łyżeczka
budyń waniliowy 1 szt
cukier 2 łyżki
mleko 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik budyniowy

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, margarynę i jajka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy blaszkę. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Na to kładziemy budyń przyrządzony na mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru, na to jabłka, umyte i pokrojone na cząstki, a następnie skropione sokiem z cytryny. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy jeszcze przez 30 min. w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta17 16.02.2013 15:10
super:)
gacopierz23 22.01.2013 19:26
dobry deser
Wacław 16.11.2012 09:38
pyszne ciacho !
Fiffi 28.10.2012 23:13
z budynie jeszcze nie robiłam
Rafał10 27.10.2012 10:19
mniam ! dawno nie jadłam...
manaika 25.10.2012 23:11
pycha
ziutula
ziutula 25.10.2012 21:29
podobnie piekę
ziutula
ziutula 25.10.2012 21:29
podobnie piekę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak