Przepis i sposób przygotowania na: polenta z grzybami i jajkiem w koszulce
Kroki postępowania
Kaszę kukurydzianą lub mąkę rozpuścić w 1 szklance zimne wody, pozostałe 3 zagotować z soją (około 0,5 łyżeczki). Kaszę dodać do wrzątku i zamieszać, gotować na małym ogniu około 15-20 minut, często mieszać. Polentę przelać do formy wysmarowane tłuszczem i odstawić do ostygnięcia. Zimną można kroić w dowolne kształty.
Podgrzybki dokładne oczyścić i pokroić np w paski. Na patelni podgrzać masło, dodać grzyby i lekko podsmażyć 3 minuty. Następnie dodać pokrojoną drobno cebulkę i zrumienić całośc. Doprawić solą i pieprzem.
Polentę można podgrzać na patelni, w mikrofalówce lub piekarniku. Jajko Wbić do gotującej się wody z 1 łyżką octu i gotować ok. 2 minuty. Kawałki polenty ułożyć na talerzu, można dodać plaster cukinii lub pomidora, posypać grzybami. Na wierzch położyć jajko w koszulce. Smacznego :)