Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z grochem lub soczewicą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska 14 liści
ziemniaki 500 gram
marchew 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
cebula 2 sztuki
olej 2 łyżki
pomidor pelati 1 puszka
groch 120 łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z grochem lub soczewicą

(zmodyfikowany przepis z „Kuchnia polska”)

Wstaw na ogień wodę w dużym garnku. Z kapusty usuń głąb. Oddziel pojedynczo liście. Sparz liście kapusty włoskiej, żeby lekko zmiękły.

Przez 20 minut gotuj groch/soczewicę w wodzie z dodatkiem odrobiny soli. Po tym czasie dodaj seler, por i marchewkę pokrojone w kosteczkę. Gotuj przez kolejne 15 minut. Odsącz warzywa, ale nie wylewaj wody, w której się gotowały.

Gotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie przez 20 minut od licząc od zagotowania (aby przyspieszyć ten proces można ziemniaki pokroić w kostkę).

Posiekaj cebulę. ¾ wrzuć na patelnię, wlej łyżkę oleju i smaż chwilę, aż się zeszkli. Dodaj posiekane 3 liście z kapusty włoskiej, smaż przez 5 minut.

Soczewicę/groch z warzywami przepuść przez praskę rozdrobnij je w inny dowolny sposób. Dodaj odcedzone ziemniaki lekko rozdrobnione widelcem. Wszystko wrzuć na patelnię z podsmażoną cebulą. Wymieszaj i dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

W liście zawiń farsz. Włóż na patelnię i podlej wywarem w którym gotowały się warzywa. Duś pod przykryciem 15 minut.

Na innej patelni rozgrzej olej, podsmaż pozostałą cebulę. Wrzuć pomidory. Gotuj 5 minut na małym ogniu po czym dopraw sos solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wlej sos na gołąbki i duś kolejne 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 09.03.2013 14:43
czas spróbować
angelika14 19.10.2012 21:18
świetne połączenie- nie jadłam ale spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak