Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z grochem lub soczewicą
Wstaw na ogień wodę w dużym garnku. Z kapusty usuń głąb. Oddziel pojedynczo liście. Sparz liście kapusty włoskiej, żeby lekko zmiękły.
Przez 20 minut gotuj groch/soczewicę w wodzie z dodatkiem odrobiny soli. Po tym czasie dodaj seler, por i marchewkę pokrojone w kosteczkę. Gotuj przez kolejne 15 minut. Odsącz warzywa, ale nie wylewaj wody, w której się gotowały.
Gotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie przez 20 minut od licząc od zagotowania (aby przyspieszyć ten proces można ziemniaki pokroić w kostkę).
Posiekaj cebulę. ¾ wrzuć na patelnię, wlej łyżkę oleju i smaż chwilę, aż się zeszkli. Dodaj posiekane 3 liście z kapusty włoskiej, smaż przez 5 minut.
Soczewicę/groch z warzywami przepuść przez praskę rozdrobnij je w inny dowolny sposób. Dodaj odcedzone ziemniaki lekko rozdrobnione widelcem. Wszystko wrzuć na patelnię z podsmażoną cebulą. Wymieszaj i dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
W liście zawiń farsz. Włóż na patelnię i podlej wywarem w którym gotowały się warzywa. Duś pod przykryciem 15 minut.
Na innej patelni rozgrzej olej, podsmaż pozostałą cebulę. Wrzuć pomidory. Gotuj 5 minut na małym ogniu po czym dopraw sos solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wlej sos na gołąbki i duś kolejne 5 minut.