Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Cztery Pory Roku
15 dag pieczarek,
1/2 pomidora,
125g mozarelli,
10 dag startego żółtego sera,
5 dag szynki,
2 łyżki oleju,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
oregano,
bazylia.
We wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę zmieszać ze solą, dodać olej oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godz. Ponownie wyrobić, wyłożyć na natłuszczoną okrągłą formę do pizzy.
Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Ciasto posmarować przecierem, na 1/4 ciasta ułożyć podsmażone pieczarki. Na 2 części ułożyć plasterki pomidora. Na 3 części ułożyć pokrojoną w paseczki szynkę. Mozarellę pokroić w plastry, plasterki przerwać na pół, ułożyć na ostatniej części pizzy i posypać jeszcze połową sera. Resztę sera rozsypać na całej pizzy. Całość oprószyć oregano i bazylią. Piec ok. 20 min w temp. 200st.