Ciasto z jabłkami, kakao i kokosem

Ciasto z jabłkami, kakao i kokosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    250 g
  • cukier puder

    1 szkl.
  • cukier waniliowy

    1 opak.
  • jajka

    6 szt.
  • mąka pszenna

    2 szkl.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżecz.
  • kakao

    2 łyż.
  • śmietana 18 proc

    2 łyż.
  • jabłka

    700 g
  • cynamon

    1 łyżecz.
  • budyń śmietankowy

    1 szt.
  • mleko

    400 ml
  • cukier puder

    2/3 szkl.
  • masło

    130 g
  • aromat śmietankowy

    1/4 łyżecz.
  • wiórki kokosowe

    90 g
  • masło

    2 łyż.
  • cukier

    3 łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z jabłkami, kakao i kokosem
Ciasto: Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Masło miksuję ok. 1 minuty. Następnie wsypuję cukier waniliowy i stopniowo dodaję cukier puder. Ucieram całość mikserem na gładką masę około 3 minuty. Do zmiksowanego masła dodaję po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze miksuję masę. Przy dodaniu trzeciego jajka i kolejnych wsypuję dodatkowo łyżkę mąki. Do masy wsypuję resztę mąki i krótko, ale dokładnie mieszam. Połowę ciasta wkładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję.
Krok 2 - Ciasto z jabłkami, kakao i kokosem
Jabłka obieram i usuwam gniazda nasienne. Kroję je w cząstki, oprószam cynamonem i układam na wierzchu ciasta w formie. Do reszty ciasta dodaję kakao i śmietanę, mieszam. Kakaowe ciasto rozprowadzam na jabłkach. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostawiam ciasto do ostudzenia. Krem: Budyń gotuję z 400ml mleka i odstawiam do całkowitego ostudzenia. Masło miksuję z cukrem pudrem ok. 3 minuty. Dodaję aromat śmietankowy i stopniowo dodaję zimny budyń. Wszystko miksuję na gładki krem. Masę wykładam na ostudzone ciasto.
Krok 3 - Ciasto z jabłkami, kakao i kokosem
Kokosowa posypka: Do rondela wkładam masło, cukier i wiórki kokosowe. Ciągle mieszając podgrzewam, aż wiórki się przyrumienią. Odstawiam do ostygnięcia. Ostudzone wiórki wykładam na krem. Ciasto wkładam do lodówki na ok. 3 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

03.02.2017 12:29
Pyszne ciastko kusi smakiem i wyglądem.;)

IZABELA29

08.12.2016 17:42
Pysznie wygląda

Grazyna0211

26.07.2016 08:30
fajne ciasto

Klausia

06.10.2015 16:48
Ciekawe choć strasznie dużo masła jak na jedno ciasto.

ben-ka

23.05.2015 17:20
Chętnie bym się skusiła.

aniagdz

07.05.2015 10:10
kokooos <3 na pewno [yszne!

IZABELA29

07.05.2015 08:58
bardzo dobre

Maridka19

12.12.2014 11:44
pysznie wygląda :)

dodi

24.11.2014 12:21
ślicznie wygląda

dodi

24.11.2014 12:19
muszę zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat