Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki pizzowe z aromatycznymi masłami
W tym czasie przygotujemy masła: przygotowane masło podzielić na 3 równe części, każdą z nich umieścić w osobnym naczyniu. Masło skropić cytryną.
Do pierwszego z nich posiekać czosnek, dodać szczyptę soli, pieprzu i przyprawy do masła. Wszystko razem utrzeć. Do drugiego naczynia dodajemy posiekaną paprykę, szczyptę soli oraz chilli i paprykę słodką. Ucieramy. Do trzeciego dodajemy posiekane lub suszone zioła oraz pietruszkę, szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Ucieramy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wracamy do ciasta: wyciągamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i formujemy z niego dość małe bułeczki. Następnie układamy bułeczki na blachę wysmarowaną tłuszczem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 – 25 minut.
Bułeczki najlepiej smakują na ciepło, rozrywane lub rozkrajane i smarowane masłem, które rozkosznie się rozpływa.
Dobrej zabawy! Karla