Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzowe babeczki z rodzynkami i lukrem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0.5 kg
mleko 250 ml
drożdże 10 dag
jajko 4
cukier kryształ 15 dag
masło roślinne 50 g
olej roślinny
cukier puder 0,5 szklanki
woda
rodzynki do smaku
galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzowe babeczki z rodzynkami i lukrem

W misce rozkruszamy drożdże, mieszamy je z połową mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2łyżki mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, mleko, cukier, roztopione masło i jajka. Ciasto Rwiemy i nakładamy do małych metalowych foremek, wcześniej foremki smarujemy tłuszczem. Na wierzch i do środka wkładamy rodzynki. Wkładamy babeczki do piekarnika na 40minut i pieczemy w temperaturze 180stopni.
Lukier: Cukier puder rozpuszczamy z 3łyżkami wody, czekamy aż lukrowa masa będzie jednolita. Polewamy babeczki lukrem.
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.Odstawiamy w zimne miejsce by zastygłą. Wykrawamy kawałek galaretki i układamy na wierzch każdej babeczki. Galaretkę wkładamy od razu po polaniu babeczek lukrem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 05.03.2013 10:05
mmmm smaczne:[]
ALAGOR 27.11.2012 23:00
fantastyczne
Botwinka 16.10.2012 08:43
extra
alexxxanderka 16.10.2012 08:16
wyglądają prześlicznie :)!
Marta1986 13.10.2012 16:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak