Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitny pasztet z galaretką śliwkową

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso cielęce bez kości 60 dag
wątróbki z kurczaka 15 dag
cebula biała 1 szt.
czosnek 2 ząbki
masło 50 g
olej do smażenia
sól
pieprz
śliwki węgierki 10 szt.
cukier brązowy 50 g
brandy 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 50 g
woda 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitny pasztet z galaretką śliwkową

Pasztet
1.wątróbkę płuczemy i oczyszczamy z błon,
2.cebulę kroimy w piórka,
3.na oleju podsmażamy cebulę mieszając (około 5 min), dodajemy wątróbkę i dalej smażymy aż wątróbka będzie miękka,
4.przestudzone mięso, wątróbkę z cebulką i czosnkiem mielimy dwa razy aby uzyskać kremową konsystencję,
5.do zmielonej masy dodajemy masło (najlepiej jeśli masło ma pokojową temperaturę), mieszamy wszystko razem aż mięsna masa dokładnie połączy się z masłem i nabierze aksamitnej konsystencji,
6.tak przygotowany pasztet wykładamy do miseczki lub innego głębokiego naczynia i odstawiamy do lodówki na 30 min.

Galaretka śliwkowa
1.śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki,
2.wrzucamy śliwki na patelnię lub garnka o grubym dnie, wlewamy brandy i podsmażamy, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy około 15 min. bez przykrycia mieszając od czasu do czasu,
3.następnie przecieramy przez sitko aby pozbyć się skórek,
4.przetarte śliwki doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żelatynę i mieszamy tak długo aż się dobrze rozpuści,
5.odstawiamy do przestygnięcia,
6.kiedy galaretka jest zimna i lekko zgęstnieje zalewamy nią pasztet i znowu wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.
7.Nastepnie życze wam smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata61 19.11.2012 07:35
rewelacyjny pomysł,ciekawe połączenie,dodaję do mojej księgi :)
M. Monroe 18.11.2012 10:47
cudowny przepis
cooleczka 14.11.2012 21:10
wygląda wybornie :)
Cukiereczek13 31.10.2012 08:44
prezentuje się wspaniale ;)
restauracjadomowa 10.10.2012 13:22
@ monisia8585; dziękuję ślicznie i pozdrawiam:)
monisia8585 09.10.2012 14:02
oj ale ci to pysznie wyszło! Poezja :)
gosia1988 05.10.2012 15:52
cieakwe
artur7 05.10.2012 15:47
apetyczne
marinia 05.10.2012 15:27
wygląda mega!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak