Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MARYNOWANE OPIEŃKI

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

opieńki 1 kg
sól 20g/ 1L wody
cebula 100 g
woda 2,5 szkl
ocet 10 % 1 szkl
cukier 50 g
sól 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: MARYNOWANE OPIEŃKI

Kroki postępowania

1
Grzyby bardzo dokładnie oczyścić, szczególną uwagę zwracając na blaszki, umyć, zalać wodą i zagotować. Pogotować około 5 min. Odcedzić, wlać nową wodę, posolić i wrzucić pokrojoną cebulę. Gotować godzinę, odcedzić.
Krok 1 - MARYNOWANE OPIEŃKI foto
2
Składniki na zalewę zagotować. Opieńki przełożyć do słoiczków, zalać gorącą zalewą tak, aby w każdym słoiczku był listek laurowy i 1-2 ziarenka ziela. Zakręcić.
Krok 2 - MARYNOWANE OPIEŃKI foto
3
Słoiczki odwrócić do góry dnem i pozostawić tak do ostygnięcia.
Krok 3 - MARYNOWANE OPIEŃKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 17.01.2014 23:37
ulubione grzyby mego taty
sasanka 04.07.2013 16:05
mmm opieńki :) jedne z moich ulubionych grzybów których w naszych lasach jest calkiem sporo :D marynowane też są pyszne wieć jak ktoś ma jakieś uprzdzenia niech się ich pozbędzie :D pyszne grzyby
kuklik 04.04.2013 09:49
jakoś nie mogę się przekonać do tych grzybów
GOSIA18 04.10.2012 09:32
Woda nie jest wtedy mętna i jeszcze się lepiej opłuczą.
SmacznaPyza 03.10.2012 18:14
dlaczego pierwszą wodę odlewasz i gotujesz w następnej?
Cukiereczek13 03.10.2012 18:01
nigdy nie jadłam opieniek :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak