Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto na czerwonym winie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szklanka
cebula biała 1 szt
pomidory suszone w zalewie 6 szt
pieczarki 4 szt
rozmaryn 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżeczka
sól do smaku 1 do smaku
bazylia 1 garść
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
wino czerwone 3/4 szklanki
oregano 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto na czerwonym winie

Ryż płuczemy dokładnie w zimnej wodzie, wsypujemy go na patelnię i wlewamy niewielką ilość wody, tak aby przykryła jego powierzchnię. Dodajmy sos sojowy i czekamy aż ryż wsiąknie cały płyn i dolewamy kolejną porcję wody, według tej samej zasady. Gdy zauważymy, że ryż robi się miękki, ostatnią porcję wody zastępujemy winem. Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na małej ilości oleju. Zeszkloną cebulkę i pieczarki wraz z pokrojonymi w paseczki pomidorami, dodajemy do ryżu. Całość doprawiamy bazylią, rozmarynem, oregano, pieprzem oraz solą i podsmażamy razem około 5-6 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 09.10.2012 09:30
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak