Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa z malinami
Całość przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - blaszka duża, taka z wyposażenia piekarnika. Wierzch wyrównałam szpatułką i wstawiłam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam ok. 20 minut. Po wyjęciu przełożyłam biszkopt do góry spodem na ściereczkę oprószoną lekko cukrem pudrem - trzeba to zrobić tak żeby się nie połamał a papier znalazł się na wierzchu. Papier delikatnie usunęłam a gorący biszkopt zwinęłam, razem ze ściereczką, w dość ścisłą roladę i odłożyłam żeby wystygł.
MASA - żelatynę fix - deserową przygotowałam według instrukcji na opakowaniu czyli zmiksowałam proszek z gorącą wodą aż się rozpuścił. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno i dalej ubijając dodałam żelatynę a także sok z cytryny i trochę cukru do smaku - u mnie to były 2 płaskie łyżki, ale dosłodźcie sobie wedle własnego gustu.
Rozwinęłam roladę makową i nałożyłam na nią nieco więcej jak połowę śmietany, rozsmarowałam zostawiając wolny zewnętrzny brzeg na ok. 4 cm. W śmietanę powciskałam delikatnie maliny - dość gęsto, w rzędach. Zwinęłam roladę , przekroiłam w połowie długości bo inaczej nie zmieściłaby się w lodówce. Na wierzch nałożyłam resztę śmietany. Udekorowałam malinami, miętą i odrobiną maku. Odłożyłam do lodówki żeby masa śmietanowa stężała i całość dobrze się schłodziła.